image #2
DIORÁMÁK

A preparálásra szánt madarak kezelése, szállítása, ideiglenes tárolása

A következőkben leírtak nagyon fontos előmunkálatok, melyek a további sikeres munka előfeltételei. Elmulasztásuk helyrehozhatatlan következ- ményekkel járhat.

Szőrmés vad kezelése, tárolása, szállítása

nyúzás

Méretvételezés

meret1

Ha egésztestes vagy fejpreparátumot szeretnénk készíttetni, a további munkához szükség van , a testről történő méretvételezésre, mivel nem minden esetben kerül el a vad teste is a preparátorhoz.

A preparátumnak szánt bőrt a testről a hártyák mentén, tenyér éllel és a kés nyelével segítve választjuk el, szükség esetén óvatos metszésekkel segítve. Vigyázzunk, hogy ki ne vágjuk a bőrt és ne ejtsünk vakmetszéseket sem.

A fej nyúzásakor a fülgombát egészen a koponyánál vágjuk át, a szájszélek, a szemkörnyék, az orrporc nyúzásakor minél több részt hagyjunk a bőrön.

meret2

A has oldali vágás csak a szegycsont elülső végéig tartson! A nyak kibontásához a háti oldalon a lapockától a tarkóig folytassuk.

Agancsos, szarvas fajoknál, az ábrák szerinti Y alakú felvágást alkalmazzunk. Az agancstöveket éles késsel körben kibontva nyúzzuk ki a fejet.

Fél preparátumnál Nagyon fontos, hogy elegendő bőrt hagyjunk meg! A lapocka mögött, a hát vonalára merőlegesen vágjuk le a bőrt az alábbi ábrák szerint.

felprep1 felprep2

A lefejtett bőrt terítsük ki húsoldalával felfelé és jól simítsuk ki! A kiterített bőrt finom konyhasóval alaposan dörzsöljük be. A fejbőrt különösen a szemek, a szájszélek, a fültövek, és kívül a fülkagyló táját bőven sózzuk! Hagyjuk a bőrt így kiterítve egy napig, míg a vadvíz kicsorog belőle. Másnap a has széleket és a végtagokat behajtjuk, majd feltekerjük fejtől a farok felé. Az így kezelt bőrt nylon zsákba tesszük és fagyasszuk. Ha lehetséges kerüljenek mihamarabb feldolgozásra!